Je moet positief denken
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  9-5-2020

Het positieve denken als oplossing voor alles

 

Als je maar positief denkt dan komt het vanzelf wel goed. Dat is wat vaak gezegd en gedacht wordt.

Fake it till you make it hebben de Amerikanen ervan gemaakt. Als je maar lang genoeg doet alsof, dan komt het wel goed. Een geforceerde lach wordt vanzelf een echte lach als je ‘m maar volhoudt.

Gevoelsmatig komen de meesten van ons daar meteen van in opstand. Zo makkelijk kan het niet zijn. Dat geloven we niet want de wereld om ons heen lijkt zich daar niets van aan te trekken. Te veel honger, geweld en ellende. De natuur die door de mensheid misbruikt wordt en het klimaat dat wel of niet door ons toedoen aan het veranderen is.

 

Kortom, genoeg om je zorgen over te maken en positieve gedachten gaan dat echt niet veranderen.

Als we het wat kleiner houden en teruggaan naar de bowlingbaan, hebben we toch eenzelfde basishouding. Het kan niet zo zijn dat alleen door positieve gedachten de strikes en spares gaan vallen.

Waarom wordt het dan toch zo vaak gezegd? En nog wel door dezelfde mensen, jij dus ook, die meestal het tegenovergestelde denken.

 

Wat we bedoelen met positief denken

We willen graag dat het beter gaat. Iedereen. Vooral voor onszelf en ook een beetje voor de ander. Het is de wens op een beter resultaat waardoor we positief willen zijn.

Onze kritische stem van binnen is bijna altijd aanwezig of zit in elk geval op de voorste rij. Direct klaar om commentaar te geven als er iets niet goed ging. Die stem is onze ik. Dit is de innerlijke stem die maakt dat we ons best willen doen. Móeten doen in veel gevallen. Soms is die stem wat milder en vindt het goed als we plezier hebben; “als het maar gezellig is”. Maar eigenlijk niet echt want na enkele missers steekt die toch de kop op.
Iedereen heeft hiermee te maken. Dat is een onoverkomelijk groeiproces. Om die stem, die ik, te bezweren, te overstemmen of te sussen, gaan we positieve aanmoedigingen geven aan anderen en daarmee eigenlijk aan onszelf: “rustig maar, het komt wel goed schatje”

Hoe feller de aanmoediging: KOM OP HÈ, JE KAN HET! Des te groter de onrust van binnen is. En dus moet de bezwering ook krachtiger worden.

Met positief denken en positieve aanmoedigingen gaan we de strijd aan met onze negatieve gedachten. Fake it till you make it!

 

Realiteit vs negatieve en positieve gedachten

Als positieve aanmoedigingen of eigen gedachten niet aanvaard worden, wordt altijd de reality check gehanteerd. “Je ziet toch wat er gebeurt! Dat gaat niet werken zo; deze baan is nu eenmaal niet te bespelen; vandaag lukt er toch niks” en je kunt er vast nog wel meer verzinnen die herkenbaar in de oren klinken.

Dé Realiteit is een machtig wapen voor wie die uitspeelt. Het is een onwrikbare waarheid en niemand kan dit tegenspreken. De realiteit is nu eenmaal zo.

Het grappige hiervan is natuurlijk dat deze realiteit op los zand is gebouwd. Vastgesteld door dezelfde persoon die op dat moment in een negatieve gedachtestroom terecht is gekomen en alle “feiten” interpreteert in het beeld dat past bij zíjn Realiteit. Overtuigd van de waarheid is de kritische ik op zoek naar een passend beeld om de slechte prestatie te verklaren. Het is eigenlijk een overlevingsstrategie. “Als de omgeving en gebeurtenis zo moeilijk is, dan is het ook logisch dat ik dit niet goed aankan”

De realiteit van die omgeving kan op hetzelfde moment voor een andere speler heel anders zijn. Die ervaart de baanconditie als makkelijk en zelfs lekker en scoort er lustig op los. Ongetwijfeld zal de gedachtestroom van die speler heel anders zijn.

In deze speler zullen negatieve gedachten nauwelijks aanwezig zijn en als er al eens eentje opkomt zal de gedachte weinig zwaarte meekrijgen en als vanzelf weer verdwijnen. Deze speler is dan positief gestemd (lees het letterlijke woord gestemd).

Overigens is dit dus ook een “ik. Net als de kritische ik, hebben we ook een optimistisch ik. Blijkbaar.

Waarschijnlijk herken je jezelf in beide situaties. De ene keer onrustig en misschien zelfs wel fel; de andere keer helemaal beheerst en in flow.

Iedereen heeft dit in meer of mindere mate. Sommige mensen zitten vaker aan de negatieve kant. Anderen vaker aan de positieve kant. Dat heeft enerzijds met karaktereigenschappen te maken en anderzijds ook met opvoeding en leerschool. Als je als jonge speler beter geleerd hebt om met je kritische ik om te gaan, dan zal je gedrag op de baan ook rustiger en meer beheerst zijn. Ook innerlijk zal dit het geval zijn.

De realiteit is dus eigenlijk altijd vloeibaar en het goede nieuws is dat je het zelf vorm kunt geven.

 

Negatieve gedachten zijn nuttig

Je zou je haast afvragen waarom het dan zo is dat we zo vaak negatieve gedachten ervaren. Waarom zit dit überhaupt in ons systeem als het voor negatief gedrag zorgt?

De wetenschappelijke gedachte is dat het biologische en evolutionair gezien een mechanisme is (geweest) waardoor er continu ontwikkeling is.

Heel simpel gezegd: als je pijn ervaart door een doorn in je vinger, dan leer je dat bramenplukken voorzichtig moet gebeuren. Pijn is dus een leerprikkel.

Datzelfde geldt voor emotionele pijn. Als je je niet op je gemak voelt, dan verplaatst je jezelf naar een fijnere plek. Het is dus goed voor te stellen dat in de miljoenen jaren van evolutie tot de huidige mens, de gevoelens en gedachten van mensen belangrijk waren om te overleven. Als je een onbehaaglijk gevoel op de juiste manier interpreteerde door er de juiste gedachten over te hebben, dan kon dat betekenen dat je precies de goede route koos om gevaren te ontlopen en voedsel te vinden.

De kritische stem was er dus voortdurend om steeds te kunnen waarschuwen voor gevaar. Noodzakelijk om te overleven. Letterlijk van levensbelang!

Dat mechanisme hebben we nog steeds en brengen we dus in elke situatie met ons mee. Alleen zijn de gevaren van vandaag heel andere gevaren dan vroeger. Eigenlijk zijn we gedurende de dag nauwelijks in gevaar. Althans de meesten van ons.

Toch hebben we dit systeem in ons dat continu alert is op gevaar.

Zodra we in een situatie komen waarin ons gevraagd wordt om te handelen, dan treedt dit systeem direct in werking. Een goed resultaat willen behalen op de bowlingbaan is voor ons waarschuwingssysteem hetzelfde als een levensbedreigende situatie.
We hebben gelukkig geleerd dat dit wel mee valt met die bedreiging. En we hebben geleerd er een beetje de rem op te zetten zodat het beschaafd blijft. Sommigen iets meer dan anderen 😉

 

Onvrijwillige gedachten

Je gedachten lijken zomaar te komen. Ineens komen ze op uit het niets. Men heeft berekend dat iedereen zo’n 40.000 – 60.000 gedachten per dag heeft. Ook in onze slaap gaat dit door getuige de dromen die we hebben.

Dat is dus ongeveer 1 gedachte elke 1,5 seconde. Om moe van te worden.

Veel van deze gedachten komen dus inderdaad zomaar opborrelen. Over van alles en nog wat. De meeste van deze gedachten zijn onvrijwillige en zo’n 70% van alle gedachten zijn negatief geladen.

Negatief in de zin van waarschuwend en opmerkend “oh, de thee is nog heet”, “niet teveel tegelijk”, “wat een rare pet heeft die meneer op”, “ik moet niet vergeten om straks…”, enz. . Het gaat de hele dag maar door en de inhoud ervan wordt nauwelijks bewust gestuurd (wel onbewust door opvoeding en cultuur).

Alleen als we onze gedachten vrijwillig kiezen, als we ons concentreren, onze gedachten richten, kunnen we ervoor kiezen om bepaalde gedachten op te laten komen. Maar zelfs dan komen er in deze bewuste gedachtestroom vaak nog onbewuste, onvrijwillige gedachten tussendoor piepen.

 

Bewuste gedachten

Het lijkt erop dat een goede prestatie op de bowlingbaan zowel als in het leven, te maken heeft met het kiezen van de juiste, liefst positieve gedachten.

Vandaar de titel van dit artikel en de uitleg hierover.

Het tegengaan of uitbannen van negatieve gedachten is echter zoiets als het ontkennen van het feit dat we op twee benen lopen en kunnen praten.

Negatieve gedachten hebben een nuttige functie gehad en hebben dit nog steeds.

Het doet ons beseffen dat er betere manieren zijn om dingen te doen. Dat een andere bal op een andere lijn misschien wel die goede score geeft.

De kunst zit er meer in om de negatieve gedachtestroom te kanaliseren en juist mee te gaan werken in plaats van er tegenin te gaan of te ontkennen.

Fake it till you make it valt in de categorie van ontkennen. Als je maar net doet of je blij bent, word je vanzelf blij. Maar voor sommigen kan het wel degelijk werken.

Gedachten zijn namelijk verhalen. Je maakt ze zelf en hoe meer waarde je aan een gedachte hecht des te krachtiger wordt ze. Geloven in hogere machten en bijgeloof werkt op dezelfde wijze. Als ’t voor jou werkt, waarom zou je het dan niet doen?

 

Bewuste gedachten kiezen

Voor degene waar dit niet voor werkt zijn er andere methoden beschikbaar. Tegenwerken heeft minder zin dan meewerken. Betrap je jezelf op een negatieve gedachte, stel dan de neiging om hiertegen in te gaan uit en ga juist met de gedachte mee. Bedank jezelf bijvoorbeeld voor deze waarschuwing en de lading van deze negatieve gedachte wordt direct al minder.

Koppel de gedachte direct aan een handeling: “ik weet dat ik deze spare moeilijk vind én toch ga ik hier staan en daar overheen gooien”. Let op het koppelwoord ‘en’ in plaats van ‘maar’!

Of maak de gedachte minder zwaar door deze meer te beschouwen vanuit een andere positie; alsof je naar jezelf kijkt. Dan wordt de gedachte “ojee, als ik deze maar niet mis” gevolgd door de zinnen:

“ik heb de gedachte ‘ojee, als ik deze maar niet mis’ “

“ik merk dat ik de gedachte heb ‘ojee, als ik deze maar niet mis’ “

Hierdoor heb je in 2 stappen afstand genomen van de negatieve gedachte en is de lading ervan afgehaald. Je hebt dan de rust om een nieuwe gedachte te kiezen.

Als je dit kunt toepassen merk je gelijk al een andere positieve gedachte over jezelf "hé, ik heb controle over mijn gedachten en kan ze bewust kiezen. Wat fijn. Wat goed van mij :-) !"

Veel succes!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Hier zijn 3 artikelen die misschien ook interessant zijn voor jou:

Is bowling meer een technische of een mentale sport
Een topprestatie bereiken door niets te willen
Die goeie laatste game

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter