Een ontspannen hand zorgt voor een goede release
Niveau:
 |  Leestijd:    |  Laatst bijgewerkt:  17-5-2020

Knijpen met je duim

Je doet je hand in de bal en vingers en duim lijken perfect te passen. Je neemt een aanloop en op het moment dat je de bal wil loslaten, blijft ie hangen. Aaarrrggghhhh.

Bijna iedere bowler die ik lesgegeven heb, heb ik moeten uitleggen en laten voelen wat een ontspannen grip is. Als je nu naar je duim kijkt en deze naast de andere duim houdt, dan zouden beide duimen behoorlijk hetzelfde moeten zijn. Als je bowlingduim duidelijk afwijkt vanwege eeltvergroeiing dan is er iets niet goed.

Als dit vooral aan de zijkant van de duim zit, dan is er nog wat te verbeteren in de fit en overleg met je ballenboorder wat er mogelijk is. Om eelt weg te laten gaan is er ook rust nodig!

Zit er (schuin) boven op de duim eelt dan knijp je. Ook dit is een kwestie van een niet goed passend duimgat, maar daar ben je misschien zelf schuldig aan.

Vaak als je overstapt van een huisbal naar een eigen bal, blijft deze aan de duim hangen. Waarom? Omdat je knijpt!

Je denkt van niet, maar je hebt langere tijd met een niet goed passend duimgat gebowld en je bent er onbewust aan gewend geraakt om te knijpen. Want anders verlies je de bal. Nu is het duimgat precies op maat en gaat de duim er ook vrij gemakkelijk in, maar blijft deze toch hangen. Vanuit gewoonte is er een lichte knijpbeweging van de duim en dit zorgt ervoor dat de duim vast komt te zitten.

Een heel vervelend gebeuren dat bij sommigen zelfs traumatische vormen aan kan nemen.

 

Knijpreflex

Het is ook niet echt jouw schuld dat je knijpt. Vanaf het moment dat je geboren wordt heb je een aantal overlevingsreflexen. Eén daarvan is de knijpreflex. Een baby grijpt en knijpt automatisch iets beet als er iets in de hand gevoeld wordt.

En dat doe jij dus ook als je iets beetpakt. Je buigt je vingers én je duim om dat voorwerp om het stevig beet te pakken als het een zwaar voorwerp is. Of iets minder stevig als het een licht of breekbaar voorwerp is.

Een bowlingbal is zowel stevig als zwaar en je hebt dus direct de neiging om dit stevig beet te pakken. Dus zowel de vingers als de duim krachtig buigen.

Daar komt dus bij dat je met een huisbal sowieso moest knijpen en de bowlingbeweging is daarmee direct gekoppeld aan de knijpreflex.

Probeer er dan maar eens vanaf te komen.

 

Verkeerde aanpassing

Hoewel het heel verleidelijk is (en ik heb zelf ook ooit gezondigd), is het slechts denkbare om het duimgat aan te passen door dit uit te schuren. Ook de ballenboorder wil je hierin vaak tegemoetkomen. Zeker als je na een paar keer terugkomen nog steeds niet tevreden bent en nu toch echt wilt dat het over is.

Die bal komt gewoon niet goed van je duim af en je weet zeker dat je niet knijpt.

Met het groter maken van het duimgat krijg je inderdaad meer ruimte. Je kunt dan ongemerkt en ongestraft die aangeleerde knijpbeweging maken en de bal komt inderdaad makkelijker los.

Het gevolg is echter dat je release voor zeker 50% minder effectief is. En je duim zal groeien. Het knijpen zorgt voor een grotere wrijving en dus eelt.

Heb je eelt op je duim dan klopt er iets niet.

 

Goede aanpassing

Leer eerst wat het is om wel met je vingers te knijpen en tegelijkertijd je duim te ontspannen. Als ik dit bij een leerling doe dan vraag ik hem of haar om de arm te laten hangen en de vingers te buigen. Ik ga daar geknield naast zitten en haak mijn vingers in om daar kracht op te zetten. Tegelijkertijd pak ik met mijn andere hand de duim vast en beweeg die heen en weer om te voelen of die ontspannen is.

Vaak is dat niet het geval vanwege die knijpreflex. “Ontspan je duim” vraag ik dan en voel ik direct dat de vingers dan ook ontspannen. Na een paar keer vragen en aandacht geven aan gespannen vingers en toch ontspannen duim, begint de speler te voelen wat de bedoeling is. Bijna iedereen geeft dan ook aan dat dit een heel gek gevoel is. Zelfs als men al 10 jaar of langer gebowld heeft. Voor het eerst voelt men dan een ontspannen grip. Voor het eerst kan er dan ook een ontspannen én effectieve release gemaakt worden.

     De duim is ontspannen terwijl de vingers nog op spannning zijn 

Overigens wordt er nog weleens gezegd dat je niet moet knijpen maar wel mag klemmen. Dat de duim wel naar achteren gedrukt mag worden en de bovenkant van de duim dus tegen de achterkant van het duimgat klemt. Oftewel een tegengestelde beweging van knijpen. Dit is echter nog steeds een geforceerde manier van de bal vasthouden en leidt tot een ineffectieve “duimrelease”. Niet doen dus.

 

Controleer het duimgat

Als dit gevoel van een ontspannen duim en gespannen vingers bekend is, dan kan de fit van de bal pas goed gecontroleerd worden.

Door de bal in de hand te nemen en deze vrij en ontspannen te laten hangen (zorg ervoor dat de bal niet op je tenen kan vallen). Als je volledig ontspant en de bal wil van je duim glijden dan is het duimgat te groot. Als de bal blijft hangen en pas bij een schokje vanuit de schouder of een tik op de bal loskomt dan is het duimgat precies goed. Dat wil zeggen, alleen als de duim nog steeds even ontspannen is bij het loskomen van de bal. Zelfs bij een lichte beweging van de duim is dit een indicatie dat er iets geknepen werd.

Bedenk ook: als je duim precies passend in je duimgat kan, dan kan ie er ook precies op het goede moment uit. Zodra je echt moet proppen is je duimgat te klein (of je duim te dik) en blijft ie hangen.

 

Pas het duimgat aan

Ook als de bal precies op je hand is geboord zijn er afwijkingen van dag tot dag mogelijk. De duim en vingers zijn levende weefsels. Als er veel vocht in zit zijn ze dikker. Dit gebeurt in een warme omgeving. Of vooral ’s ochtends. Of als de stofwisseling anders is geworden door gebruik van medicijnen of tijdens een menstruatieperiode. Maar ook door veel meer bowlen dan men gewoon is tijdens een lange wedstrijd. Of door veel lichamelijk werk in de tuin of tijdens het klussen.

Als er minder vocht in de vingers zit worden ze veel dunner. De meest gewone oorzaak zijn koude handen. Maar afvallen of medicijngebruik kan dit ook veroorzaken. Ander werk waardoor er minder van de handen gevraagd wordt kan eveneens een oorzaak zijn.

Kortom, soms zijn de duim en vingers dikker of dunner dan de diameter waarop de gaten geboord zijn.

Zorg er dan voor dat je ze kunt aanpassen!

     

Door een tape in het duimgat te plaatsen kun je de gaten smaller maken. Er zijn verschillende soorten tape op de markt, maar de meest voorkomende zijn witte en zwarte tapes. De witte hebben een ruw oppervlak en zijn iets dikker. Deze worden normaal gesproken aan de binnenzijde van de duim geplaatst. De zwarte zijn glad en iets dunner. Die zijn voor de bovenzijde van de duim bedoeld.

Zorg ervoor dat de tapes op de juiste plaats komen. Dit is niet recht tegenover de vingergaten, want de duim staat nu eenmaal niet in lijn met de vingers.

Stop de duim half in het gat en je ziet direct waar de boven/buitenzijde van de duim zich bevindt en waar de onder/binnenzijde.

Met een spateltje of een stukje papier (waar de tape vanaf kwam) kan je de tape op de juiste positie manoeuvreren en dan vastplakken.

Doe net zoveel tape in het duimgat totdat de bal weer aan de duim blijft hangen in een ontspannen positie. Slechts bij lichte druk op de bal moet deze van de duim afglijden.

Wes Malott, de PBA Player of the Year 2010 gooide tijdens een halve finale een 290 game en ging fluitend de finale in. Na het reclameblok van enkele minuten ging de finale van start. De eerste worp was direct naast zijn mikpunt en raakte dus niet de pocket. De tweede frame gaf hetzelfde resultaat en je hoorde hem commentaar leveren op zichzelf “You know you needed tape. Why didn’t you put tape in it?”

In de paar minuten was zijn duim iets geslonken en kon hij de bal niet meer perfect loslaten. Hij plaatste een tape in de bal en kreeg weer iets van zijn goede release terug. Inmiddels liep hij achter de feiten aan en verloor de wedstrijd met 187. Het kan verkeren! Een tiende van een millimetertje kan het verschil maken!

 

Je duim laten slinken

Als de duim te dik is dan haal je natuurlijk een tape uit het gat. Als er geen tape inzit heb je een probleem. De keuze is dan om het duimgat groter te maken of de duim kleiner. De beslissing hangt af van wat er normaal gesproken gebeurt. Komt het vaak voor dat je duim te dik is, dan is het verstandig om iets van het materiaal uit het duimgat te halen. Dit doe je door met een schraapstaal of “bevel knife” op de plaats waar je het voelt knellen iets van het materiaal weg te schrapen. Ook kan je dit met een grof schuurpapiertje doen. Daarna ga je altijd met een heel fijn schuurpapiertje het duimgat weer gladschuren

Als het niet zo vaak voorkomt dat je duim te dik is, dan is het zonde om iets uit het duimgat te halen. Beter is het dan om te proberen de duim wat te laten slinken door het vocht eruit te drijven. Met een servetje of een papieren tissue over het duimgat geplaatst pers je de duim er met kracht in. Hierdoor pers je het vocht uit je duim.

Een andere manier is koelen. Met koud stromend water of een glas met ijs vasthouden. Een vervelende bijkomstigheid is dat het vocht altijd weer terug kan komen en soms zelfs meer als reactie op de koelen. Maar dit ligt bij iedereen anders en zoek dus uit wat het beste bij jou past.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer lezen over dit specifieke onderwerp? Binnenkort komt er een artikel over fingerinserts en thumbslugs. Dé manier om nog persoonlijker de pasvorm van je vingergaten en duimgat aan te passen.

Hier zijn 3 artikelen die misschien ook interessant zijn voor jou:

Welke bal is het beste voor jou *
Een eigen bal kopen */**
Een hoek in de bal boren **

Auteur

Jack Edelaar
Mastercoach in Sports

Reacties

Laat een reactie achter